Followers

Monday, May 04, 2009

Checklist?

Sesuatu yang ingin aku kongsikan.Such a nice story.Mungkin ada antara kalian yang telah pun membacanya.:-)

Suatu ketika Plato terlibat dalam perbincangan dengan gurunya…
Plato bertanyakan makna cinta dan gurunya pun menjawab:“Masuklah ke dalam hutan, pilih dan ambillah satu ranting yang menurutmu paling baik, tetapi engkau haruslah berjalan ke depan dan jangan kembali ke belakang. Pada saat kau sudah memutuskan pilihanmu, keluarlah dari hutan dengan ranting tersebut”.
Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah Plato tanpa membawa sebatang ranting pun. Gurunya pun bertanya, maka jawab Plato:“Saya sebenarnya sudah menemui ranting yang bagus, tetapi saya berfikir barangkali di depan saya ada ranting yang lebih baik. Tetapi setelah saya berjalan ke depan ternyata ranting yang sudah saya tinggalkan tadilah yang terbaik. Maka saya keluar dari hutan tanpa membawa apa-apa.”Guru itupun berkata: “Itulah cinta”
Lalu Plato pun bertanya apakah makna perkahwinan Guru pun menjawab:”Sama seperti ranting tadi, namun kali ini engkau haruslah membawa satu pohon yang kau fikir paling baik dan bawalah keluar dari hutan.”Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah Plato dengan membawa pohon yang tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu indah.
Gurunya pun bertanya, maka jawab Plato:“Saya bertemu pohon yang indah daunnya, besar batangnya…tetapi saya tak dapat memotongnya dan pastilah saya tak mampu membawanya keluar dari dalam hutan…akhirnya saya tinggalkan.
Kemudian saya menemui pohon yang tidak terlalu buruk, tidak terlalu tinggi dan saya pikir mampu membawanya kerana mungkin saya tidak akan menemui pohon seperti ini didepan sana. Akhirnya saya pilih pohon ini kerana saya yakin mampu merawatnya dan menjadikannya indah.”Lalu sang guru berkata: “Itulah makna perkahwinan.”
Begitu banyak pilihan di depan kita seperti pohon-pohon beserta rantingnya di dalam hutan, tapi kita mesti menentukan satu pilihan dan bila terlalu memilih…tidak satupun akan kita dapati, kerana kesempatan itu hanya sekali dan kita harus terus maju seperti waktu yang beredar ke depan yang tidak pernah tersimpan pada hari semalam, kelmarin atau bersemayam pada masa lalu kita.


Bagi aku sepanjang kehidupan kita ini,kita terlalu punya banyak pilihan.Keliling kita punya kepelbagaian manusia yang ingin kita miliki,yang aku percaya masing masing antara kita punyanya checklist dalam erti kata lelaki dan wanita pilihan,calon suami dan isteri pilihan,calon bf/gf pilihan.Tetapi semakin kita dengan sekeping tinta dan pena di hadapan satu demi satu kita tick akan checklist itu,akan lulusnya dia di mata kita dengan pelbagai ciri ciri dan kesempurnaan,semakin kita jauh sebetulnya.Bila mana ada ciri ciri 'bukan dunia' yang tidak dimilikinya yang itu merupakan CHECKLIST yang amat besar,jadi untuk apa checklist handsome,penuh karisma dsbnya sedangkan dia tidak lepas dlm checklist 'akhirat'.Semakin dia memenuhi ciri yang kita miliki,semakin kita tidak jumpa apa yang kita cari.Trust me!:-).Kerana kita keliru akan apa yang kita mahu cari.Tiba tiba datang dalam hidup kita yang dia langsung tidak memenuhi checklist kita itu,jauh tersasar dari ciri ciri pasangan hidup pilihan.Pernah kalian mengalaminya?Semua itu syncronize dengan cerita di atas.Kita rasakan kita mampu memiliki,namun bersyukurlah memiliki apa yang ada datang kepada kita.Kerana Tuhan tidak zalim memberikan kita sesuatu yang bukan kita mahu,tetapi itulah yang DIA mahu :-).Checklist korang?haha...Arghh pada aku lupakan,kerana hakikatnya semua itu tidak ada apa apa dan tidak langsung diguna pakai.Bila sampai saat Tuhan menemukan korang dengan seseorang yang tidak langsung masuk dalam checklist korang,korang akan tahu apa maksud aku,:-).

No comments: