Followers

Wednesday, December 02, 2009

Hukuman Pesona Dunia (Kehilangan & Korban)

Berteleku,seakan terkesima dan terdiam terpana dengan kehendak sebuah yang bernama 'kehilangan'. Ianya merupakan antara urat urat jiwa dan nafasku dan memberikan aku inspirasi menggerakkan nadi dan terus bernafas. Umpamanya...tetapi aku akur jika ia berkehendak pergi dari kehidupan aku. Ibu,bapa dan anak anak pun bukan milik kita,apatah lagi jika yang bernama sebuah barang peribadi. Aku akur,walau masih terbayang bayang akan mulus dan jernihnya ia melintasi mata. Antara pasrah,hatiku masih dihimpit setitik amarah dalam relung jiwa kerana aku juga manusia. Tuhan,moga aku diberi ganti yang lebih baik yang menjadi katalis lebih baik dari semalam. Menulis lebih baik dari sebelum,berkarya lebih indah dari yang biasa. Mudah mudahan. Doa ini bertali temali dalam langkah langkah kekuatan yang terkadang kabur.

Lately, aku dipilih oleh Tuhan untuk hadir dalam jiwa insan insan yang memerlukan kekuatan. Seringkali aku tertanya mengapa aku dipilih tamsil antara yang lainnya. Mungkin ada perananku yang tersirat dari Loh Mahfuz menghendaki aku meniup semangat buat mereka. Mungkin aku ada sedikit cebisan pengertian. Mungkin juga aku mereka ukur dari ketabahan tersurat yang mereka nampak dengan mata kasar dan liku liku kehidupan ini. Jika kehidupan dan sarat perjalanan panjangku,kalian ambil sebagai kekuatan,maka teruskanlah sampai kepadaku. InsyaAllah aku akan mendengar dengan sebaiknya. Mungkin dalam saat kalian tiada sesiapa...aku ada. Tetapi tahukah kalian, aku memohon pada Dia,setiap saat akan hiba ini tidak terus panjang panjang. Agar pelan pelan ia menjadi akar yang kukuh berdiri. Tiap saat juga aku mencuba merapatkan saf saf kekuatan,ketabahan dan keyakinan.

Terima kasih di atas peluang dan kepercayaan insan insan yang banyak berjasa kepadaku. Jasa kalian dalam doa kudusku pada Ilahi. Aku yang tidak banyak berbicara,menghunus tangan ini memanjat kepada Tuhan moga kalian diberikan keberkatan dunia & akhirat.

Aku akan terus menulis,ianya merupakan oksigen untuk aku terus bernafas. Aku sedih,aku menulis...aku gembira aku menulis. Sekurang kurangnya ianya tidak hilang dalam angin yang berpuput lembut. Agar ianya indah hadir dalam bentuk skrip,lirik,puisi atau apa sahaja. Agar karya yang terpinjam datangnya dari Allah itu menjadi inspirasi dan moral untuk luar sana. Itu iltizam aku di dalam dunia penulisan ini.

Will busy with a few commitments of work,mencari footage footage dan visual yang bersangkutan dengan kes kes yang tercatat di dalam tugas. Skrip harus padat dan perlu passion dan hasil yang teliti. Kata mentorku,Zainal Rashid Ahmad.."ini kerja renyah dan harus ada passion". I will!!!Moga Allah permudahkan perjalanan perjalananku.

kehilangan bukan kehendak
dibatasi nafsu dunia yang bersimpang
kehendak bukan dihalang
tetapi diterjah keterpaksaan malang

dunia merangkumi cinta
cinta yang indah indah
berbalau balau dalam remang senja
cukup buat aku mengenangnya

akan lukakah hatiku nanti
bersama duka dan suka
akan lukakah hatiku nanti
bila titik harap menjadi selaksa
yang hilang pada renyai renyai hujan malam

pada hukum pesona dunia
antara kehilangan dan korban
menjadi urat nadi yang berdenyut
kala malam melangut panjang
terbayang putih yang telah kabur
dalam bayangan sukma

No comments: