Followers

Tuesday, February 02, 2010

Selipar Jepun Suria/7 Feb-Ahad,10.30mlm/Astro Prima!



INT.RUANG TAMU.RUMAH AKU.NIGHT

Menunggu Adik yang akan berkunjung ke rumah. Aku memasang Astro Prima,105. Tiba tiba keluar promo untuk Selipar Jepun Suria. Perasaan aku berbelah bagi,ada macam macam..macam masak 3 rasa :-).

AKU
At the end,keluar jugak
SJS melengkapi kehidupan aku

Berkali kali promonya muncul di layar skrin TV 29 inci ku. Menggodak pelbagai rasa. Jiwaku bergelora.

Saksikan 'Selipar Jepun Suria' yang akan berada di depan kaca TV anda pada Ahad,7 Februari 2010 pada jam 10.30 malam. Idea asal dan penulis asal daripada aku,olahan Zaini Kosnin dan arahan daripada sutradara terkenal Murali Abdullah. Terima kasih kepada semua krew dan artis yang menjayakan Selipar Jepun Suria. Komen membina daripada anda atau apa sahaja amat perlu untuk saya agar lebih baik berkarya pada masa akan datang.

Thanks to all relatives,buddies,friends and other people outside there yang menyokong Selipar Jepun Suria. Jangan lupa tonton! Doakan rating dia tinggi dan selepas itu kita boleh buat series 'Selipar Jepun Suria The Series'.InsyaAllah..

Big thanks to AV Vision,the big boss En Khalil n tak lupa En Roslan. Nurul n Sari too. This is just a beginning to build up our empire...

I LUV ALL OF YOU GUYS!


BORAK LOKASI: Drama Komedi Bukan Kerja Remeh
October 22, 2009 Harian Metro | Comments (0) admin @ 2:58 pm

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap
SUASANA di pinggir Tasik Sri Gombak, Gombak yang sunyi tiba-tiba kecoh dengan laungan ‘cut’ dan ‘action’ oleh pengarah, Roslan Abdul Aziz ketika sesi penggambaran telemovie, Selipar Jepun Suria berlangsung.

Babak penggambaran yang membabitkan perbualan antara pelakon utama drama komedi berkenaan menjadikan lokasi tasik yang menjadi tarikan bagi aktiviti riadah pada petang itu menjadi tumpuan. Paling menarik perhatian babak pertengkaran antara Suria lakonan Nur Dayana Kamsun Baharin dan Fendi (Qazem Nor). Beberapa babak lakonan turut mencuri perhatian orang ramai yang lalu lalang di kawasan itu.

Menariknya telemovie ini bukan hanya diarahkan dua pengarah berkaliber malah dibarisi pendatang baru dalam dunia lakonan disamping penampilan pelakon berbakat tanah air. Sepanjang lapan hari penggambaran empat hari dikendalikan Murali Abdullah dan sebelum Roslan Abdul Aziz mengambil alih kerusi pengarah. Begitupun untuk proses penyuntingan kedua mereka bergabung idea menghasilkan karya terbaik.

Menerusi perbincangan dan hubungan persahabatan yang dikenali sejak beberapa tahun lalu membuatkan proses penggambaran berlangsung lancar. Kolaborasi bersama itu disebabkan masing-masing mempunyai komitmen lain.

Kunjungan Rap ke lokasi penggambaran mendapati kru produksi AV Vision Sdn Bhd menyiapkan beberapa babak penggambaran yang berlatarkan taman permainan dan sekitar Tasik Sri Gombak itu.

Menurut pengarahnya, Roslan Abdul Aziz pihaknya meletakkan sasaran menamatkan penggambaran dalam masa lapan hari yang ditetapkan jika keadaan cuaca yang mengizinkan dan semuanya berjalan lancar. Biarpun membabitkan kerja kreatif dua pengarah namun ia bukan halangan untuk mereka menjadikan alasan untuk menghasilkan karya terbaik.

“Semuanya berjalan lancar. Bermula daripada proses perbincangan, post produksi seterusnya penggambaran. Kami sudah membincangkan beberapa bahagian yang perlu di titikberatkan dalam setiap penggambaran. Sebelum ini memang kami tidak pernah menjalankan kerjasama seperti pengarah bersama. Dia (Murali Abdullah) memang sahabat lama yang dikenali sejak empat tahun lalu ketika menyertai Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM).

“Biarpun konsep cerita kepada pendekatan komedi. Namun kami tidak melihat ia sebagai satu kerja yang remeh dan mudah. Apa yang penting mengekalkan format selain memastikan setiap sudut penggambaran yang dirancang berpandu kepada skrip,” katanya.

Kata Roslan, dia berterima kasih kepada penerbit yang memberi kepercayaan kepadanya untuk mengarahkan telemovie berkenaan. Biarpun berpengalaman lebih 10 tahun dalam dunia pengarahan namun dia tidak menganggap ia satu kelebihan kerana perlu bersaingan dengan muka baru dalam aspek kreativiti.

Pengarah drama popular seperti Kadir & Kim, Rumah Kedai, serta penerbit beberapa program hiburan seperti Asia Pop Festival, Program Sukan Olimpik Los Angeles menaruh keyakinan tinggi terhadap penerbitan telemovie itu. Malah percaya telemovie berkenaan bakal menarik perhatian penonton.

Roslan yang pernah berkhidmat di stesen televisyen TV3 sekitar 1984 hingga 1998 mengakui tidak berdepan banyak masalah sepanjang penggambaran berlangsung.

Drama ini mengisahkan seorang gadis manis Suria yang terlalu obses dengan selipar jepun. Oleh kerana didedahkan daripada kecil dengan selipar jepun, sikap sukakan selipar jepun itu terbawa-bawa sehingga dewasa. Ayahnya Pak Cik Halim juga suka memberi pendedahan dan menceritakan kepada Suria akan kelebihan selipar jepun.

Telemovie yang bakal disiarkan menerusi saluran Astro Prima terbitan AV Visions Sdn Bhd menjalani penggambaran sekitar Lembah Klang. Selain membabitkan penampilan khas juara Anak Wayang, Hairi Safwan, Nur Dayana Kamsun, Sahronizam Nor, Zara Zya, Mubarak Majid, Rosnah Johari dan Mas Omar.

PROFIL
PRODUKSI: AV Vision Sdn Bhd
TAJUK TELEMOVIE: Selipar Jepun Suria
SIARAN: Astro Prima (Februari 2010)
PENERBIT: Datuk Ir Young Juwahir Mohd Idrus
PENERBIT EKSEKUTIF: Roslan Abdul Aziz/ Mohd Khalil Saleh
PENGARAH: Murali Abdullah / Roslan Aziz
JURU KAMERA: Yeop Faisal Abdul Rahman
PENATA CAHAYA: Che Mokhtar Che Man
PENOLONG PENATA CAHAYA: Kamaluddin Salleh
PENATA BUNYI: Rosli Mohd Yusof
BOOM MAN: Suhaimi Mohd
PEMBANTU AM: Muhamad Khir Abdul Rahman / Mohd Roslin Tumpang
PEMBANTU PRODUKSI: Na’aim Halim
KESINAMBUNGAN: Nurul Habibatul Amini
JURU SOLEK & DANDANAN: Suzanna Ismail
PENOLONG PENATA SENI: Azni Zainal Abidin
PENATA SENI: Sapri Ibrahim @ Dewa
PENGURUS PRODUKSI: Mir Idris Mohd Bustamam
PENOLONG PENGARAH: Nazir Jamaluddin
PENYELARAS PRODUKSI: Zaini Kosnin
SKRIP/ IDEA ASAL: Norhaidatul Azian Tajul Ariffin
OLAHAN CERITA: Zaini Kosnin / Murali Abdullah
PERALATAN & POS PRODUKSI: Asia Best Comunications Sdn Bhd
PELAKON: Nur Dayana Kamsun Baharin sebagai Suria, Zara Zia (Dina), Qazem Nor (Fendi), Mubarak Majid (Pak Halim), Kathy Azian (Suraya), Sahronizam Nor (Adlin), Hairi Safuan (Uwais), Baharuddin Omar (Pak Imam), Roslan Salleh (Pak Hasan), Kazaruddin Saisi (Hanafi) dan Jeff Omar (Datuk Kay)

7 comments:

bofoyengfeng said...

good luck for your baby SJS. is it your first baby? moga dapat rating tinggi..amin. :)

nanti gua tunggu depan t.v.

Norhaidatul Azian Tajul Ariffin said...

hey dude!salam
thanks singgah sini..
this is not consider my first manuscript..fyi
tapi SJS keluar dulu..n masa menulisnya memang saya buat dengan sepenuh hati...
but be frank SJS is my 1st assignment supposely dgn seorang sutradara terkenal iaitu sifoo saya..but cuma takde rezeki dia nak direct
i'll treat SJS like my baby...thats y SJS i called it my baby..hehe

gua harap lu dpt tunggu depan TV..naikkan rating dia..n nti gua boleh tulis series kalau ada rezeki...hihik 'Selipar Jepun Suria The Series'..semoga mimpi menjadi realiti dengan izin-Nya..Aminn...

elmaaniq said...

Tahniah!

InsyaALLAH sama-samalah kita berdoa agar ratingnya tinggi.

Dan semoga Kanda dapat berkarya dengan lebih banyak dan lebih baik.

elaira said...

tahniah yan... finally....

so proud of you!!

niza salleh said...

congrats dear...finnally. rating tinggi hendaknya..

mata coklatbiru said...

cam best je title nye..
i bet crite nye mesti sebagus title nye....
hehe...
ape2 pun, all the best for sjs sis... :)

Norhaidatul Azian Tajul Ariffin said...

Terima kasih adinda Faisal & kekanda Elaira.

Terima kasih Niza,sahabatku...

Terima kasih mata coklatbiru

InsyaAllah semua ini di atas kalian semua..:-))