Followers

Wednesday, June 23, 2010

Merisik Khabar Episod 'RIZAL & MOLLY'

INT/RUANG TAMU/AKU-MALAM

Aku click satu satu gambar shooting tadi. Effect Sephia yang disetkan dan disnap oleh Mu'sab crew technicalku memberikan pesona yang luar biasa dari biasa kepada gambar yang kami rakamkan tadi. Thanks Mu'sab.

Aku kini sudah bermula dalam production fasa bagi merealisasikan program Merisik Khabar yang akan bersiaran di Astro Prima pada 9th August ini. Pelbagai dugaan yang harus aku hadapi terutamanya dalam kemelut dan simpang siur menjadi PM & Script Writer. Aku tidak ada masalah dalam penulisan dan kalau pun menulis aku mahu menulis sampai mati. Kerana setiap taipan bait bait kata adalah nadiku umpamanya yang bergerak seiring waktu. Tetapi jujurnya task sebagai PM terkadang membuatkan kerjaku sebagai penulis skrip menjadi delay. Aku benci itu! Dalam menulis aku mahu yang tenang tenang aja,tetapi siapa yang bisa mengerti rasa hatiku?

Dalam saat stress aku masih sempat menyambar skrip drama. Aku tidak boleh lari jauh kerana ia adalah passionku. Merisik Khabar juga...betapa terduganya aku harus menyeimbangkan antara doko dan drama ini. Betapalah...Ya Tuhan.

Merisik Khabar,program kemasyarakatan yang sangat erat. Program ini membantu mereka yang memerlukan dan sangat menghendaki tiupan semangat dan sokongan yang termampu bagi meneruskan sisa kehidupan. Kes pertama yang kami teroka adalah kisah Rizal,seorang yang celik kepada buta dalam masa tidak sampai 6 bulan. Segala galanya berubah di dalam sekelip mata. Aktiviti yang sering dilakukan Rizal dahulu;sukan,memancing dan sebagainya kini tidak lagi dapat disertai kerana cacat penglihatannya. Sekaligus tanggung jawab ketua keluarga terarah kepada isterinya.Rizal sebelum ini punya kerjaya yang kukuh dan bayangkan bagaimana semuanya berubah dalam sekelip mata. Kawan kawan menjauhkan diri,even isteri dan anak anak pada peringkat awal sukar menerima hakikat. Terkadang anak anak lupa bahawa ayahnya sudah hilang penglihatan bila mempelawa Rizal menonton wayang gambar. Hidup Rizal kini kosong dan sunyi. Segalanya tidak dapat dilakukan. Dan atas dasar itu kami memberikan solusinya dan membawa Rizal ke Persatuan Orang Buta bagi mendaftarkan Rizal kelas refleksologi. InsyaAllah di sana,Rizal akan mempunyai kemahiran bagi meneruskan kelangsungan hidup dan berdikari tanpa mengharapkan sesiapa. Juga asas asas yang perlu bagi warga cacat penglihatan. Kami mahu lihat Rizal senyum selamanya...walau selama ini senyumnya kami tahu ada luka yang tersimpan yang menanti untuk diluahkan.

Aku dan crew erat dengan Rizal dan keluarga. Inilah yang sukar ku dapati pada program lain. Melalui Merisik Khabar,aku seakan berada di dalam kemelut mereka dan seakan merasa titisan titisan air mata itu menyerap urat nadiku. Melalui itu juga aku menginsafi nasib yang menimpa dan betapa aku beruntungnya dan program ini mengajar aku erti SABAR dan BERSYUKUR. Apa pun dugaan,apa pun kemelut dan walau apa juga pun remeh temeh yang berlaku aku tetap di sini membantu mereka ini kerana aku sayangkan mereka dan aku sayangkan program ini.

Teringat bait bait kata Rizal lewat penggambaran kami....ini membuatkan aku mengalirkan air bening di birai mata. Abg Rizal,ketabahanmu memberikan kami lagi 1000 kekuatan. Sama2lah kita tabah dan BUTA bukan akhir sebuah kehidupan.

"Abg Rizal bersyukur,sekurang kurangnya Abg Rizal dapat tengok...berbanding orang yang buta sejak lahir...Abg Rizal tahu warna merah macam mana dan bentuk langsir macam mana"


Molly
Ibu tunggal yang tabah. Bangkit dan bangun dari sepak terajang sang suami. Betapalah kuatnya ketabahannya yang membuatkannya terus bangun tanpa menoleh lagi. Bila bersalaman dengan Kak Molly,semangatnya itu umpama mengalir terus dalam urat nadiku. No more tears katanya. Hidupnya kini hanya ingin menjadi model kepada ibu tunggal yang lainnya untuk terus bersemangat dan berusaha.

1 comment:

Anonymous said...

Good dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.